Logo edesepost.nl


Overleg tussen de deelnemers aan het Lokaal Jeugddebat Ede.
Overleg tussen de deelnemers aan het Lokaal Jeugddebat Ede. (Foto: Rick Praamstra)

Lokaal jeugddebat: 'Blijven jullie dan even na voor tips?'

Edese scholieren legden woensdag de Edese politici het vuur aan de schenen in de raadszaal. De jongeren debatteerden tijdens het Lokaal Jeugddebat met (kandidaat)raadsleden, fractievolgers en éen wethouder over zaken in hun belevingswereld.

Door Rick Praamstra

EDE - Een 16-jarig meisje uit Ede was een goede leerling. Ze deed VWO en had genoeg kansen op een goede opleiding. Totdat een dronken man haar aanreed. Ze liep hersenschade op en leren zit er amper nog in. Ze volgt nu speciaal onderwijs. De scholieren beginnen met een drastisch voorbeeld aan het debat. Eerste onderwerp is alcohol en verkeer.

De jongeren van het Marnix College, Pallas Athene, Delon College en Aeres vinden dat fietspaden beter moeten worden gescheiden van autowegen en dat de verlichting verbeterd moet worden. Ze willen nachtvervoer en meer voorlichting. CDA'er Jan Pieter van der Schans twijfelt aan het scheiden. "Er zijn veel plekken waar dat niet kan omdat er geen ruimte voor is."

Over de voorlichting is het iedereen het al snel eens, maar de politici vragen wel wat voor type voorlichting. Jongeren voor jongeren, ouderen voor jongeren of jongeren voor ouderen? De scholieren menen dat jongeren het best zelf voorlichting aan elkaar kunnen geven omdat zij hun belevingswereld het best kennen.

Bart Omlo, kandidaat-raadslid van de VVD gaat de confrontatie aan en doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de jongeren als reactie op de suggestie van hen om nachtvervoer niet te duur te maken. "Als jullie teveel drinken is het niet verantwoordelijk om op de fiets te stappen. Als je een biertje minder drinkt, kan je een kaartje kopen." Daar hebben de leerlingen niet echt een goed antwoord op. "Jongeren hebben niet zo snel in de gaten hoever ze zijn", reageert een scholier.

Tijdens het debat over energie en milieu, krijgt een leerlinge applaus als ze wethouder Leon Meijer aanvalt op zijn opmerking dat je niet producten moet kopen die uiteindelijk afval worden en niet gerecycled kunnen worden. "U koopt toch ook kleren, ook al weet u dat ze verslijten?" Meijer is echter niet onder de indruk. "Kijk, dat is nou een drogredenering. Kleren die ik niet meer draag breng ik weg en worden hergebruikt. Afval verdwijnt in de verbrandingsoven."

De politici beloven de jongeren dat ze aan de slag gaan met een voorlichtingscampagne rond alcohol en aandacht voor duurzaamheid tijdens het sportevenement Olympiade. Cultura zegt studieplekken te creëren. Raadslid Gabriëlle Hazeleger wint de populariteitsprijs als ze belooft dat ze gaat vloggen. "Blijven jullie dan even na om me tips te geven?"

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox