Producer James Ruchtie in zijn studio die propvol staat met instrumenten. “We hebben hier alles staan wat een band kan gebruiken.'' Met de stichting Jamesway begeleidt hij ambitieus talent naar optredens. Hij doet een oproep voor nieuw talent. (foto: Betty van de Bunt).
Producer James Ruchtie in zijn studio die propvol staat met instrumenten. “We hebben hier alles staan wat een band kan gebruiken.'' Met de stichting Jamesway begeleidt hij ambitieus talent naar optredens. Hij doet een oproep voor nieuw talent. (foto: Betty van de Bunt). (Foto: Betty van de Bunt)

'Eén Edes talent een jaar verder helpen naar de top'

De stichting Jamesway staat klaar voor aanmeldingen van talentvolle muzikale amateurs. "We willen beginnend talent begeleiden en faciliteren op weg naar een groter podium", zegt James Ruchtie namens de stichting. Deze biedt een muzikaal netwerk, coaching en gebruik van een studio.

Ede - De passie voor muziek stroomt door de aderen van producer Ruchtie. Als 16-jarige stond hij al op het podium, in het voorprogramma van de Rolling Stones. Een belevenis die in zijn geheugen gegrift staat. Dergelijke podiumervaringen gunt hij anderen graag. Hij heeft nu als missie om jonge muzikanten op weg naar optredens te begeleiden. Samen met anderen startte hij daarom de Stichting Jamesway.

Big band en rapper

De stichting heeft de afgelopen jaren zeer uiteenlopende artiesten begeleid. "Het eerste traject was met een big band, die op verschillende locale events opgetreden heeft. Daarna hebben we Thijs van Roseboom gecoacht. Toen hij mee ging doen aan Idols, scheidden onze wegen zich, want zijn doel was bereikt. Vorig jaar was het een rapper die we verder hielpen." Die zit nu in Engeland en de stichting staat weer klaar voor het volgende muzikale talent. Die mag van elk genre zijn, van pop tot klassiek. "We begeleiden maar 1 talent tegelijk. Dat is een kwestie van tijd en geld."

Studiosessies

"We bieden wat nodig is om op het podium te staan. Van specifieke muzieklessen, tot studiosessies tot programmering bij kleine events. We werken samen tot het doel bereikt is. Voor de een is dat doel Noorderslag, voor de ander is het een optreden bij Dante in de Kuil. " Binnenkort heeft zijn er weer audities waarbij we één talent uitkiezen. "Iemand moet dan eigen werk laten horen en daarnaast een cover. We kiezen dan wie we gaan begeleiden in 2018. Belangrijk hierbij is dat het iemand is die muziekles volgt en die een groter publiek zoekt."

Kwestie van keihard werken

Volgens Ruchtie is talent geen garantie voor succes. "Het gaat niet vanzelf, je moet goed om weten te gaan met je talenten. Het is een kwestie van keihard werken." Als goed voorbeeld noemt hij Ed Sheeran "Die is begonnen als straatartiest en brengt echte emoties over. Hij gaat puur voor de muziek en niet in eerste instantie om beroemd te worden." Stichting Jamesway zoekt nu mensen met dezelfde goede attitude.

Ieder talent uit Ede kan zich melden voor een auditie. Voorwaarde is dat je uit de gemeente Ede komt, je eigen nummers maakt en de ambitie hebt om het podium op te gaan.

stichtingjamesway.nl

Meer berichten