De Edese Kimberley Bos is de eerste Nederlandse Olympiër op het onderdeel skeleton. (Foto: Ron LeBlanc)
De Edese Kimberley Bos is de eerste Nederlandse Olympiër op het onderdeel skeleton. (Foto: Ron LeBlanc) (Foto: Ilona van der Werf)

Medaille voor Kimberley Bos? 'Ik ben één van de vijftien'

Ze kan het nog steeds niet helemaal bevatten. Wat vier jaar geleden begon als een droom, wordt op 16 en 17 februari werkelijkheid. Dan zal Kimberley Bos op het onderdeel skeleton uitkomen op de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Door Ilona van der Werf

Ede - Met een slee ruim 120 km per uur over een ijsbaan razen. Dat is wat Kimberley het liefste doet. En nu mag ze haar talent op het hoogste podium laten zien. Het was even spannend, want haar dertiende plaats in het wereldbekerklassement was niet voldoende.

Na het opschonen van de lijst steeg Kimberley één plaats. Ze kreeg het verlossende telefoontje van chef de mission Jeroen Bijl. Kimberley: "Wat een opluchting was dat zeg! Pas toen ik terugkwam in Nederland merkte ik wat mijn deelname losmaakte. Mijn dagen zitten volgepland en dan al die leuke reacties die ik krijg. Fantastisch toch!"


Bobslee

Dat Kimberley op het onderdeel skeleton uitkomt, had ze vijf jaar geleden nog geen weet van. Toen trainde ze nog voor de bobslee. Kimberley: "In 2009 kwam ik tijdens de Schoololympiade in aanraking met de sleesport. Ik had er aanleg voor, dus ging ik verder met bobsleeën. Maar mijn gebrek aan lengte maakte mij niet geschikt voor bobslee. De Bond gaf mij de zet om naar skeleton over te stappen. Mijn eerste run was vreselijk! Ik vloog telkens bijna uit de bocht. Toch raakte ik na een tijdje verknocht aan de sport. En nu wil ik niets liever dan skeletonster zijn."


Skeleton

Kimberley Bos schrijft met haar deelname aan de Olympische Spelen geschiedenis. Ze is de eerste Nederlander die op het onderdeel uitkomt op het hoogste sportpodium. Kimberley hoopt dat haar deelname het in Nederland relatief onbekende skeleton op de kaart zet. "Het is echt een geweldige sport. En ik geloof dat er voor Nederland kansen liggen in het skeleton. Het is een wintersport waar je niet al vanaf je achtste fanatiek actief moet zijn, zoals skiën of snowboarden. Je kan er later instappen."

In Korea zal Kimberley van een baan razen die zij al kent. Een jaar geleden had zij daar een World Cup-wedstrijd. Ze werd derde, haar beste prestatie ooit op een World Cup. Kimberley: "Het is een nieuwe baan, waardoor mijn meer ervaren concurrenten geen voorsprong op mij hebben." Toch doet Kimberley geen uitspraak over haar medaillekansen. "Ik ben één van de vijftien die kans heeft op een medaille. In tegenstelling tot de World Cup moet ik nu vier constante runs doen over twee dagen. Dat is een enorme uitdaging. Er in Pyeongchang bij zijn was mijn doel. Dat is gelukt en nu ga ik knallen!''

Meer berichten