Het programma van dit jaar staat al in de steigers waarin zowel in het pand als daarbuiten evenementen plaatsvinden. Binnenkort onthult de organisatie de nieuwe naam van het poppodium. (Foto: Poppodium Ede)
Het programma van dit jaar staat al in de steigers waarin zowel in het pand als daarbuiten evenementen plaatsvinden. Binnenkort onthult de organisatie de nieuwe naam van het poppodium. (Foto: Poppodium Ede)

Politiek Ede: 'Wij hebben zitten snurken'

De initiatiefnemers van het Edes poppodium zijn opgelucht dat de gemeenteraad nog steeds achter de plannen staat. In 2017 bleek uit geluidsonderzoek dat het pand aan de Kuiperplein 31 niet goed genoeg is geïsoleerd om versterkte concerten aan te kunnen. Partijen spraken tijdens de raadsvergadering op 11 januari hun onvrede uit over fouten van de gemeente, maar bleven het poppodium steunen.

Door Rick Praamstra

EDE - Het poppodium is een lang gekoesterde wens van de initiatiefnemers. In 2010 maakten ze de eerste plannen en vanaf 2012 staat het op de politieke agenda. Een locatie werd gevonden aan het Kuiperplein in het voormalig jongerencentrum Perron 31. In 2016 trok de gemeente 200.000 uit voor de verbouwing en in maart 2017 nog eens ruim een ton voor toegankelijkheid van het pand.
Van dat geld is pas 52.000 euro uitgegeven, want al snel bleek het pand niet geschikt voor versterkte concerten. Vooral een vurige wens van de organisatie om dancefeesten te organiseren bleek onmogelijk. Omdat de wijk een bestemming wonen heeft zijn er strengere regels rond geluid. Omdat er eerst nog geen woningen stonden in de nabijheid van het pand, dacht de gemeente dat de geluidsnormen ruimer waren. Maar ook al staan er geen woningen (inmiddels wel), als er bestemming wonen is, gelden de betreffende normen. Inmiddels is er een haalbaarheidsonderzoek gestart die nagaat wat er nog mogelijk is en wat er moet gebeuren om wél een volledig programma te kunnen draaien.
Tijdens de vergadering hekelden raadsleden van verschillende partijen de gemeente. Edy Bouma van Gemeentebelangen noemde het een vreemde manier van handelen. "We hebben met zijn allen lopen snurken. Voordat je ergens iets gaat doen moet je je vergewissen wat er in de omgeving gebeurt." Jan Pieter van de Schans van het CDA noemde het haalbaarheidsonderzoek 'gemakkelijk'. "Doe eerst eens een stapje terug; er zijn fouten gemaakt. Waarom heeft de gemeente dit niet eerder voorzien?"
Ondanks de vertraging blijft er brede steun voor het initiatief en kreeg de organisatie lof toegezwaaid. Xander van Soelen van het poppodium noemde de uitkomst van het geluidsonderzoek 'een worstcasescenario', maar heeft er volop vertrouwen in dat het goed komt. "De neuzen in de raad staan dezelfde kant op. De raad ziet dat wij goed bezig zijn en goed omgaan met tegenslag. Wij zijn ook creatief; wij zien de stad als een podium en het pand als een middel." Het programma van dit jaar staat al in de steigers waarin zowel in het pand als daarbuiten evenementen plaatsvinden. Binnenkort onthult de organisatie de nieuwe naam van het poppodium.

Meer berichten