Foto: Rick Praamstra

Taeke Boersma net benoemd tot raadslid: 'Maar de kans is heel groot dat ik weer fractievolger word'

CDA'er Taeke Boersma (33) is op 11 januari geïnstalleerd in de Edese gemeenteraad als opvolger van de vertrekkende Irene van de Voort. De Edese planoloog wil zich onder meer inzetten om de impasse rond de Parklaan te doorbreken.

Door Rick Praamstra

EDE - Boersma is sinds 2015 al fractie-assistent en fractievolger van het CDA. Als fractievolger is hij woordvoerder Openbare Ruimte, Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Verkeer & Vervoer tijdens de debatten in de zogenaamde oordeelvormende vergaderingen van de gemeente Ede. Stemmen kan tijdens deze vergaderingen niet, maar er wordt volop politiek gedreven. Het kersverse raadslid is daardoor al op de hoogte van alles wat er speelt binnen de Edese politiek. "Als je op deze manier de raad in rolt, heb je eigenlijk al veel oefening gehad. Dat is gewoon heel mooi."
De Edenaar vindt het een eer dat hij in de Edese gemeenteraad mag. "Ik vind het bijzonder dat je éen van de negenendertig personen bent op meer dan honderdduizend inwoners die in de raad zit. Raadslid zijn is een verantwoordelijke functie; je zit daar niet voor niets. Je vertegenwoordigt de bevolking in een proces waarin de maatschappij wordt vormgegeven. Het mooie aan lokale politiek is dat het, veel meer dan landelijke of provinciale politiek, gaat over dingen die mensen direct raken."
Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen voor een nieuw raad. Nu de campagne in aantocht is, staat er niet veel meer op de politieke agenda. De CDA'er weet dat politieke plannen in zijn periode niet zomaar rond komen. Hij gelooft echter dat hij zijn invloed nog kan laten gelden. "Het is het ideale momentum om enkele dingen te agenderen."
Zo zal hij het niet nalaten om de situatie rond de Parklaan aan te kaarten. Boersma ziet het als een noodzaak dat voor de inwoners van de nieuwe ENKA-wijk en Kazerne-wijk een goede aansluitingsroute komt. Voorlopig staat dit project in de ijskast vanwege juridisch getouwtrek tussen de gemeente, milieu - en belangenbewegingen. "Ik vind het heel belangrijk dat er voortdurend aandacht blijft en er druk op komt. We moeten op zoek naar creatieve oplossingen." De planoloog pleit ervoor dat de verschillende groepen om de tafel gaan zitten en een breed gedragen totaaloplossing aandragen.
Boersma staat op 8 in de kieslijst voor de aanstaande verkiezingen. Het CDA heeft nu zes zetels in de huidige raad. Zijn raadslidmaatschap kan dus van korte duur zijn. "De kans is dan heel groot dat ik weer fractievolger zal worden. Mijn doel en passie is raadslid zijn, maar als fractievolger kan ik ook heel goed mijn bijdrage leveren aan de lokale politiek en het CDA-verhaal te gelde maken."

Meer berichten