Irene van de Voort wil met haar nieuwe partij Evenwicht zetel in Edese raad veroveren. (Foto: Rick Praamstra)
Irene van de Voort wil met haar nieuwe partij Evenwicht zetel in Edese raad veroveren. (Foto: Rick Praamstra) (Foto: Rick Praamstra)

Irene van de Voort: 'Mensen verklaarden me voor gek'

CDA-raadslid Irene van de Voort stapt op 11 januari uit de Edese gemeenteraad. De Lunterse voelt zich niet meer thuis bij het CDA vanwege de landelijke koers. Ze springt in het diepe met haar nieuwe eigen partij Evenwicht die een sociaalliberale weg inslaat. "Ik móest dit doen."

Door Rick Praamstra

Lunteren - In de werkkamer van Irene van de Voort op haar melkveebedrijf Remeker (maken eigen kaas) in Lunteren hangt een foto van bondskanselier Angela Merkel en topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde in gesprek. Vrouwen die invloed uitoefenen op het wereldtoneel. Zo ver wil de melkveehoudster niet gaan, maar ambitie heeft ze zeker. Ze hoopte op doorgroei binnen het CDA, maar sinds de partij voorstemde voor de fosfaatrechten voor melkvee, is dat haar partij niet meer.
De fosfaatrechten regelen de hoeveelheid fosfaat die een melkveehouder per koe mag produceren. Volgens Van de Voort is dat voor veel agrarische bedrijven de doodsteek. "Je kunt minder produceren tot het einde der generaties. Je zult moeten krimpen. Je kunt nog de melkproductie per koe opvijzelen, maar dan word je gedwongen tot iets wat je helemaal niet wil. Het is niet goed voor het dierenwelzijn."

Risico

Ze besluit vorig jaar januari om zich los te weken van het CDA. Ze spreekt met andere partijen, maar nergens voelt ze zich thuis. In de zomer richt ze Evenwicht op. "Mensen verklaarden me voor gek: 'weet je niet hoeveel partijen er al zijn?'. Ik weet dat ik een risico neem en dat ik vakkundig mijn carrièreglazen ingooi, haha. Maar ik móest dit gewoon doen; er zit zo veel drive in me."

Met Evenwicht zoekt ze het politieke midden op. "Ik zie daar kansen, de kiezer gaat nu teveel naar de flanken. Het kan opener; ik vind het bijvoorbeeld altijd maar raar dat moslims naar de PvdA of GroenLinks gaan. Er zijn toch ook liberale moslims?" Van de Voort benadrukt dat ze een partij wil zijn voor iedereen. Ze wil een vangnet voor de zwakkeren in de samenleving, maar verafschuwt betutteling van ondernemers, zeker binnen de landbouw.

World Food Center

Ze doet op 21 maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht én Ede. In de Edese raad wil ze zich onder meer verzetten tegen het World Food Center. "Het is een ambtelijk verhaal en er is veel geroeptoeter. Er moet 25 miljoen euro van het bedrijfsleven bij, maar er is nog geen een bedrijf die meedoet. Het is leuk geprobeerd, maar ik zie het er niet van komen."

Ze ziet liever dat de gemeente geld vrij maakt voor onderwijs. Zo maakt ze zich sterk voor de Ederveense Calvijnschool. "Die loopt echt over. Ze hebben een dependance in een tenniskantine en zaten in een voormalig restaurant. Ze mogen pas in 2022 nieuwbouwen. Ze moeten zelf meebetalen aan huisvesting; dat is echt raar." De agrarische ondernemer is ervan overtuigd dat ze in de raad komt en zo invloed kan uitoefenen. "Bij de vorige verkiezingen lag de drempel op 1248 stemmen, dat moet wel lukken toch? Van daaruit wil ik de partij verder opbouwen."

Meer berichten