Het echtpaar Schuurkes kreeg woensdag bezoek van burgemeester René Verhulst. "Zonder mijn vrouw had ik mijn werk nooit met zoveel plezier kunnen doen."
Het echtpaar Schuurkes kreeg woensdag bezoek van burgemeester René Verhulst. "Zonder mijn vrouw had ik mijn werk nooit met zoveel plezier kunnen doen." (Foto: Ester Wormgoor)

Echtpaar Schuurkes-Van den Akker, 65 jaar getrouwd: 'Altijd goed gehad met z'n tweetjes'

Burgemeester Verhulst bezocht vorige week woensdag het briljanten echtpaar Schuurkes-Van den Akker. Twee jaar nadat zij elkaar voor het eerst ontmoetten, gaven Johannes en Petronella elkaar op 31 december 1952 het jawoord. "We werden verliefd en zijn altijd samen gebleven."

Door Ester Wormgoor

Ede - De woonkamer van hun huis aan de Magnolialaan staat vol bloemen. De beste stoel is gereserveerd voor de burgemeester, en dat geldt ook voor het mooiste koffiekopje. Mevrouw Schuurkes is er zenuwachtig van. Zondag waren zij en haar man 65 jaar getrouwd en vandaag komt de burgemeester hen feliciteren. "Mijn man babbelt graag, hij is het gewend, maar ik vind het allemaal maar spannend."

Zodra de burgemeester binnen is, het meegenomen boeket een mooie plaatsje heeft gekregen en iedereen koffie en taart heeft, begint meneer Schuurkes honderduit te vertellen. Over hoe hij bij een razzia in Tilburg werd opgepakt en werd gedeporteerd naar Duitsland en zo'n driehonderd bombardementen meemaakte. En de tijd daarna toen hij als militair naar Indonesië moest en diverse verwondingen opliep.

"Over al mijn ervaringen heb ik twee boeken geschreven, die binnenkort bij de drukkerij worden aangeboden", vertelt de 92-jarige. "Nadat ik bijna acht jaar van huis was geweest, had ik geen werk en geld. Gelukkig kreeg ik een aanbieding voor werk in Ede, als filmoperateur in de Reehorst. Er werd een kosthuis voor mij gezocht en zo ontmoette ik mijn vrouw."

"Mijn man kwam bij mijn zuster in de kost", vertelt mevrouw Schuurkes. "Twee jaar daarna zijn we getrouwd, op 31 december." "Trouwen op de laatste dag van het jaar was een financiële kwestie", verklaart meneer Schurkes, "het scheelde ons ruim 260 gulden en dat was veel geld voor die tijd." Terwijl mevrouw Schuurkes het huishouden draaiende hield, werkte haar man tachtig uur per week. Eerst bij de Reehorst, later bij AKU, Woninginrichting Van Voorst en het advocatenkantoor van mr. Jager.

Meneer Schuurkes trainde twintig jaar de jeugd van Voetbalvereniging Ede, was penningmeester van Belangenvereniging Ede West, was bestuurslid bij Woningbouwvereniging Ede en was mede-heroprichter van de Heideweek. Hij had zijn eigen krant en schreef voor De Edese Post. Op 19 januari 1998 is meneer Schuurkes benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. "Daar ben ik natuurlijk heel trots op."

Kinderen krijgen was het echtpaar niet gegeven. "Nu we ouder worden, vind ik dat wel eens jammer, maar we hebben het altijd goed gehad met z'n tweetjes", zegt mevrouw Schuurkes.

"Ik heb een druk leven gehad, mijn vrouw is veel alleen geweest. Ik heb weleens gezegd dat ik haar eigenlijk niet waard was. Ik heb veel steun van haar gehad. Zonder haar had ik mijn werk nooit met zoveel plezier kunnen doen", besluit meneer Schuurkes liefdevol.

Meer berichten