Martin Roes is sinds 1 februari 2017 schooldirecteur van de ESV. Met plezier blikt hij terug op het afgelopen jaar: "Ik voel me hier thuis."
Martin Roes is sinds 1 februari 2017 schooldirecteur van de ESV. Met plezier blikt hij terug op het afgelopen jaar: "Ik voel me hier thuis." (Foto: Julie van Rooij)

'Fijnste aan ESV is de betrokkenheid'

Martin Roes (42) is sinds 1 februari 2017 schooldirecteur van basisschool de Edese Schoolvereniging (ESV). Met plezier blikt hij terug op het afgelopen jaar: "Ik voel me hier thuis."

Ede - "Een beetje hectisch was het wel om middenin het schooljaar te beginnen op een nieuwe school. Alles loopt al en je valt er middenin", vertelt Roes. Maar inmiddels heeft hij zijn draai gevonden.

"Het fijnste aan de ESV is de betrokkenheid van ouders, leerlingen en collega's", vindt Roes. "Er staan altijd ouders klaar om te helpen. Als er een collega ziek is, komt regelmatig een juf die met pensioen is om in te vallen".

Hulphonden

Hoogtepunten van 2017 waren voor Roes de sponsorloop voor Sint Maarten en de hulphondenactie. De sponsorloop voor het door een orkaan getroffen Sint Maarten werd op eigen initiatief georganiseerd door groep 7. Er werd ruim 9.000 euro opgehaald. Op meester- en juffendag vroegen de leraren in plaats van een cadeau een bijdrage voor Stichting Hulphond Nederland. Roes: "Later kwam een hulphond en zijn baasje in de klas, dat vonden de kinderen geweldig."

Het leukste aan schooldirecteur zijn vindt Roes de combinatie tussen facilitair management en werken met mensen. "Ik hou ervan om dingen te regelen. En ik kan ervan genieten als ik in de klas ben en collega's zie lesgeven", vertelt Roes. "Het is geweldig om te zien dat kinderen gemotiveerd zijn om te leren."

Zelfstandige school

De ESV is een zelfstandige school zonder overkoepelend bestuur. Het schoolbestuur bestaat naast Roes uit ouders. Roes ziet de voordelen van van een eenpitter: "De lijntjes zijn korter en de ouders die in het bestuur zitten hebben ieder hun eigen vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van ICT of financiën. Dat maakt ze goede sparringpartners." Een nadeel is volgens Roes dat er minder overleg is met collega-directeuren, maar dat lost hij op binnen zijn eigen netwerk.

Voor 2018 werkt de school aan een nieuwe missie en visie getiteld 'Samen leren omgeven door groen'. "We evalueren wat er goed gaat en waar er ruimte is voor verbetering. Het kind staat bij ons centraal", zegt Roes. "We hebben een prachtig schoolterrein dat enkele jaren geleden helemaal is opgeknapt. Voor komend jaar willen we de school aan de binnenkant opknappen."

Roes is getrouwd. Hij woont al zijn hele leven in Ede. Eerder werkte hij op een school buiten Ede. "Ik miste toen het contact met mijn eigen dorp. Nu kom ik overal leerlingen en ouders tegen. Dat vind ik heerlijk!"

Meer info: edeseschoolvereniging.nl

Meer berichten