Logo edesepost.nl


Het debat in de kantine van de Edesche boys, vooraan Hans van Egdom en de Edese politici, aan de tafels de voorzitters van lokale sportverenigingen. Foto: Eline Lieftink
Het debat in de kantine van de Edesche boys, vooraan Hans van Egdom en de Edese politici, aan de tafels de voorzitters van lokale sportverenigingen. Foto: Eline Lieftink (Foto: Eline Lieftink)

Sportforum Ede: Mooie plannen, geen toezeggingen

De voorzitters van de Edese sportverenigingen, wethouder Johan Weijland en verschillende politieke partijen kwamen woensdag bijeen in de kantine van voetbalclub de Edesche boys, dit op initiatief van Sportforum Ede. Een paar maanden voor de verkiezingen in maart wordt het tijd om de sportdoelstellingen voor Ede op scherp te zetten.

Door Eline Lieftink

Ede - Grote beloften werden er echter niet gedaan, alle partijen waren er op bedacht geen financiële toezeggingen te doen voor de verkiezingen. Alleen Taeke Boersma van het CDA liet zich onder enige druk ontvallen dat sportverenigingen met goede ideeën wel kunnen rekenen op extra budget. De debatavond werd geleid door Hans van Egdom en werd opgehangen aan vijf stellingen. De eerste stelling: 'Iedere inwoner moet zijn/haar sport kunnen beoefenen in Ede', zorgde al gelijk voor veel discussie. Rina Moorman, van D66 Ede, vond dat niet alle sporten lokaal kunnen worden beoefend, sommige sporten zullen regionaal moeten, bijvoorbeeld skiën een skihal. Edy Bouma van GemeenteBelangen sloot zich hierbij aan. Hester Veltman vond een skihal echter niet te hoog gegrepen. "Als de gemeente het aantrekkelijk maakt voor ondernemers en zij hier een skihal willen neerzetten, dan moeten we dat zeker doen", aldus Veltman.

Sociaal domein

Ook de stelling over sportverenigingen die actief moeten zijn in het sociale domein, zoals zorg, inburgering en eenzaamheid, maakte veel los. Ellen Out, van GroenLinks Ede, vond dat er teveel gevraagd werd van vrijwilligers in de sport. Naar haar mening mogen er wel meer betaalde functies in de sport komen, zodat er ook professionals aan het werk kunnen en niet meer alles draait op vrijwilligers. De voorzitter van de onderwatersportvereniging merkte op dat hij best mensen met weinig budget kennis wil laten maken met onderwatersport, maar dat er dan wel extra materiaal beschikbaar moet worden gesteld door de gemeente. Bouma deed deze vraag snel af, door te zeggen dat zulke vragen bij de gemeente neerleggen een logistieke ramp zou betekenen. "Regel dit soort dingen vooral zelf als club" antwoordde hij.

Vanuit de zaal werd er meermaals gezegd dat het erg nadelig is dat Sporthal de Reehorst al dichtgaat voor de nieuwe topsporthal er staat. Een oplossing hiervoor werd echter niet genoemd. Van Egdom probeerde de partijen nog te laten toezeggen het sportbudget te verhogen van 40.000 naar 140.000 euro, dat durfde echter geen enkele partij te beloven.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox