Logo edesepost.nl


Wethouder Johan Weijland (D66) op de Markt in Ede. Binnen nu en een jaar moet die Markt er compleet anders uit komen te zien. (foto: Danny van Zeggelaar)
Wethouder Johan Weijland (D66) op de Markt in Ede. Binnen nu en een jaar moet die Markt er compleet anders uit komen te zien. (foto: Danny van Zeggelaar) (Foto: Danny van Zeggelaar)

Column: Stralend centrum

Bijna mijn hele leven leef ik al in Ede en ik heb veel zien veranderen. Als wethouder werk ik zelf aan verandering, zoals in onderwijs, cultuur, op de kazerneterreinen, bij het station. Waar het kan via kleine stapjes, met doelgerichte ingrepen.

Maar soms pakken we het wat ambitieuzer aan. Dat kunt u nu zien in het Beeldkwaliteitplan voor het centrum van Ede.

Dit is dan ook geen terugblik, maar een vooruitblik. We maken grotere keuzes voor vele jaren. Het is tijd voor iets anders. Waarom? Steeds meer mensen kiezen om in Ede te leven, te wonen en te werken. Ede verandert en groeit. Dat gaat iedereen aan. Het mooie is dan ook dat onze burgers vertelden welke kant het op moet met het centrum, bijvoorbeeld via enquêtes, brainstormsessies en informatieve bijeenkomsten.

Zo maken we samen een aansprekend centrum. Maar wat betekent dat nou? Leuk kunnen winkelen, iets eten of drinken? Of je kunnen vermaken bij een evenement? Ja, dat hoort er allemaal bij. Maar dat is niet het hele verhaal.

Een aansprekend karakter ontwikkelen, dat lijkt ongrijpbaar, maar het is allerminst onzichtbaar. Het gaat namelijk om de term 'beeldkwaliteit', in de pure zin van het woord. Ofwel: hoe gaat Ede er zó uitzien dat onze inwoners, ondernemers en bezoekers aangenaam verrast worden?

Een aansprekend centrum kun je alleen samen bereiken, met degenen die er dagelijks in werken, wonen en winkelen. Wat willen zij zien? Welke sfeer willen zij ervaren? Dat kun je niet alleen maar onder woorden brengen, daar is natuurlijk ook beeld voor nodig.

Zo zijn we samen aan de slag geweest met 'moodboards'. Dan zie je pas wat het kan betekenen als ons centrum groener wordt, ofwel Veluwser. Of wat 'food' kan doen, voor onze uitstraling.

In dat beeldkwaliteit plan leest u - nee, zíet u - welke richting we met elkaar kiezen. Het blijft niet bij woorden. Het is een resultaat van onze verbeeldingskracht; we schetsen en verbeelden samen het Ede zoals het gaat worden!

Dit was de laatste columnreeks van de wethouders van het huidige college, met deze columns blikten ze terug op hun hoogtepunten van afgelopen vier jaren.

Meer berichten

Shopbox