Logo edesepost.nl


Foto: HME

Expo UitgeBreid: van noodzaak tot hobby

Tot en met 20 januari is in Cultura de expositie ‘UitgeBreid!, van noodzaak tot hobby’ te zien. Historisch Museum Ede laat in deze expositie breiwerken en breimaterialen uit de eigen collectie zien die in de periode van 1830 tot 1970 zijn gemaakt en gebruikt. U vindt de expositie in het Cultuurgedeelte van de Stadswinkel op de begane grond van Cultura.

Ede - Het voordeel van gebreide kledingstukken was vroeger dat herstel bij slijtage naar verhouding makkelijk en goedkoop was. Een bekend voorbeeld: de sokken werden gestopt.

In de expositie vindt u ondergoed uit begin1900. Verder in de vitrine aan de wand poppen met gebreide kleding en verschillende uitvoeringen van gebreide sokken o.a. een paar uit 1810.

In losse vitrines ziet u verschillende breiwerken waaronder die gebruikt werden door de Prinses Marijke Huishoudschool.

Aan de rechter zijde een beeldopname van diverse breisels en twee ingelijste voorbeelden van kinderkleding.


Activiteit

Op 5 december van 10.00 tot 12.00 uur is er een groep aanwezig, die regelmatig bij elkaar komt om te breien in het café in Cultura. Dit breicafé is spontaan ontstaan. Er worden technieken en adviezen over breiwerk uitgewisseld. U bent van harte welkom om hierbij te zijn. Neem uw breiwerk mee. Het kost u alleen een consumptie in het café.

Bezoekers zijn van harte welkom om binnen te lopen en deze expositie te bekijken.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox