Logo edesepost.nl


Figen Danisman met op de achtergrond de petitie die ze is begonnen.
Figen Danisman met op de achtergrond de petitie die ze is begonnen. (Foto: Danny van Zeggelaar)

'Stop misstanden in de luchtvaart'

Gechoqueerd is ze, door een uitzending van Zembla over de luchtvaartsector in Nederland. De Wekeromse Figen Danisman. Ze wil dat er een parlementaire enquête komt naar de, volgens haar, wantoestanden in de luchtvaartsector.

WEKEROM - Figen Danisman is een 'gechoqueerde burger'. Ze heeft geen belangen in de luchtvaart of met de luchtvaartsector, maar maakt zich wel ernstig zorgen over de luchtvaartsector. Een uitzending van het televisieprogramma Zembla, NPO 2, deed bij haar de ogen openen. Volgens Zembla werd gerommeld met de onderzoeken naar de milieugevolgen en de geluidsoverlast van Lelystad Airport. En eerder werd er ook gerommeld met onderzoeken naar Schiphol. Ongelofelijk, vindt Danisman. "Het eindresultaat is dat Schiphol mag blijven groeien, welke resultaten er ook uit de onderzoeken komen."

Ze klinkt boos, en strijdvaardig. "Ik woonde in Soest, en heb daar veel last gehad van vliegtuigen. De eerste twee jaar was het luchtruim daar gesloten, vanwege luchtbasis Soesterberg. Maar toen het luchtruim werd geopend, was er overlast. Vooral de nachtvlucht: elk uur kwamen twee vliegtuigen over. Ik heb jaren niet goed geslapen, met een zeer slechte gezondheid tot gevolg." Met een parlementaire enquête wil ze dat er duidelijkheid komt, over de groei van Schiphol, de belangen, de onderzoeken, de gevolgen voor de gezondheid enzovoort. "Het probleem is dat alleen de Randstad eerder vocht tegen de groei van Schiphol en Rotterdam. Door de verplaatsing van vluchten naar Lelystad Airport hebben ook Gelderland en Overijssel een belang bij een onderzoek, en is een ander deel van Nederland gemobiliseerd."
Danisman heeft er een hard hoofd in dat Lelystad Airport een maximaal aantal vluchten gaat krijgen. "Kijk naar Rotterdam en Schiphol. Die blijven groeien. Nederland is een klein land. Kies je dan voor je mensen, of kies je voor het geld van Schiphol?"
Op internet is Danisman een handtekeningenactie gestart om mensen het verzoek voor een parlementaire enquête te laten tekenen. Op het moment van schrijven staat de teller op 625 ondertekeningen, veel te weinig nog. Om überhaupt een burgerinitiatief door de Tweede Kamer laten te behandelen zijn 40.000 handtekeningen nodig. Toch heeft de Wekeromse er alle vertrouwen in dat het goed komt. "Het is echt essentieel dat iedereen tekent. Je denkt nu dat je er geen last van hebt, of dat er wordt gezegd dat ze niet over je huis vliegen. Maar de ervaring leert dat het niet goed gaat. De hele Randstad heeft nu last van geluidsoverlast."

De actie is te vinden via de site: https://goo.gl/kVhG4k

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox