Raadslid Ria Maliepaard (PvdA) met op de achtergrond het Kuiperplein. (foto: Danny van Zeggelaar)
Raadslid Ria Maliepaard (PvdA) met op de achtergrond het Kuiperplein. (foto: Danny van Zeggelaar) (Foto: Danny van Zeggelaar)

Komt de kermis in Ede na jaren toch weer terug?

De gemeente bekijkt of de kermis op het Kuiperplein wellicht terug kan komen. Tot een paar jaar geleden had Ede een kermis, maar die is er nu niet meer. Gek, vindt PvdA-raadslid Ria Maliepaard.

Door Danny van Zeggelaar

EDE - De hoofdreden dat er geen kermis in Ede is, lijkt het parkeren te zijn. Ria Maliepaard van de PvdA legt uit: "Toen op het Kuiperplein betaald parkeren werd ingevoerd, werd gezegd: als de kermis wil blijven, moeten de exploitanten de gederfde inkomsten vanuit het parkeren betalen. Da's opzich logisch. Maar het is wel heel duur voor de kermisexploitanten."
Sommigen haakten af. "En als exploitanten afhaken, wordt het voor mensen minder interessant, dat betekent minder bezoekers en dan kom je in de neergaande spiraal", legt Maliepaard uit. "En toen hadden we na 2012 geen kermis meer."
Inmiddels heeft de PvdA opgeroepen om toch onderzoek te doen naar een nieuwe kermis. De burgemeester heeft toegezegd te kijken wat mogelijk is. Tot blijdschap van Maliepaard. "Ik hoor regelmatig mensen die naar de kermis in een andere plaats gaan", zegt ze. "En het is gek dat een plaats als Ede, waar in verhouding veel jongeren wonen, geen kermis heeft." Ze pleit ervoor dat het Kuiperplein in samenwerking met de bewoners zó wordt ingericht dat er vaker evenementen kunnen zijn. Ook de Heideweek wordt er al gehouden.

Meer berichten
Shopbox