De Muur van Mussert is in slechte staat. Hij brokkelt langzaam maar zeker af en verschillende gebouwtjes zijn ingestort. (foto: Wikimedia)
De Muur van Mussert is in slechte staat. Hij brokkelt langzaam maar zeker af en verschillende gebouwtjes zijn ingestort. (foto: Wikimedia) (Foto: Danny van Zeggelaar)

Erfgoed Ede pleit voor behoud 'Muur'

Staat de Muur van Mussert in de weg, zoals de eigenaar van camping De Goudsberg zegt, of is er meer aan de hand? Jan Kijlstra van de Stichting Erfgoed Ede is ontstemd over de voorgenomen sloop van het monument.

Door Danny van Zeggelaar

EDE - De discussie over de Muur van Mussert is niet nieuw. Al jaren wordt geprobeerd van de muur een monument te maken. Daar hield NSB-leider Anton Mussert zijn hagespraken. Afgelopen week kwam daar ook nog het bericht bij dat eigenaar Zoons van De Goudsberg de muur liever sloopt, omdat 'ie in de weg staat.
"Het is het enige bouwwerk van de NSB dat ons herinnert aan een stuk collaboratie", zegt Jan Kijlstra van de Stichting Erfgoed Ede, die zich de laatste jaren hard heeft gemaakt voor een monumentenstatus voor de muur. "We vergeten dat de NSB voor de oorlog een reguliere rechtse partij is, die behoorlijke hoeveelheden stemmen trok. Toen was er een grote angst voor de Russen. Nu zie je zoiets soortgelijks in de samenleving, met angst voor het onbekende. En dan krijg je de discussie: moet je dat bouwwerk wel of niet bewaren."
Kijlstra vindt van wel. "De NSB is deel van onze geschiedenis, een zwarte bladzijde. Maar je kunt een boek niet lezen als je alle zwarte bladzijden eruit scheurt. De waarheid is altijd grijs, nooit zwart-wit."

Educatie

Kijlstra pleit dus voor het behoud van de 'Muur'. "Ik vroeg aan studenten de Wageningen Universiteit te onderzoeken wat je er mee kunt doen. Elf studenten, waarvan tien uit het buitenland, hebben dat onderzocht. Ze zeggen dat er heel veel mogelijkheden zijn", legt Kijlstra uit. "Opnemen in het verhaal van het Middelpunt van Nederland bijvoorbeeld. Je moet de kinderen van vandaag vertellen wat er tóen gebeurde."
Gek genoeg lijkt het de gemeente Ede te zijn die ook roet in het eten gooit, want Ede wil alleen maar dat de Muur een rijksmonument wordt. En dus geen gemeentelijk monument. Kijlstra: "De raad kan best eisen dat de muur een gemeentelijk monument wordt, dan heb je een soort bescherming. Blijkt uiteindelijk dat de Muur geen rijksmonument wordt, dan kun je die sloopvergunning die de eigenaar van de Goudsberg wil, alsnog afgeven." Tegelijkertijd heeft Kijlstra begrip voor Zoons. "Die wil gewoon geld verdienen, dat kan je hem niet kwalijk nemen."
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat een gemeentelijke status niet aan de orde is. "Leden van de NSB kwamen destijds uit het hele land, dat maakt het een nationale kwestie. Dat is iets voor het Rijk, dat er blijkbaar nog niet uit is." Omdat de muur op particulier terrein staat, kan Ede ook niets doen tegen sloop.

Meer berichten
Shopbox