Een barman staat meestal achter de tap. Maar voor bier en whiskey hadden Maarten van Oort en zijn gasten deze eerste zaterdag van november even geen tijd. (Foto: José van der Burg)
Een barman staat meestal achter de tap. Maar voor bier en whiskey hadden Maarten van Oort en zijn gasten deze eerste zaterdag van november even geen tijd. (Foto: José van der Burg) (Foto: José van der Burg)

Barman helpt bewoners bij brand

Een barman staat meestal achter de tap. Maar voor bier en whiskey hadden Maarten van Oort en zijn gasten deze eerste zaterdag van november even geen tijd. De barman van café Flannagan's evacueerde samen met drie anderen een groep oudere bewoners nadat er in het pand onder hun woningen brand uitbrak.

Door José van der Burg

Ede - Maarten van Oort was aan het werk toen er brand ontstond bij Auke Tweewielers aan de Notaris Fischerstraat. "Ik zag de alarmlichten tegenover ons afgaan en twee gasten van mij, Dave en Lennart, opspringen. We zagen vrijwel direct dat het om brand ging." De mannen twijfelen nog even of ze zelf een ruit zullen inslaan om te gaan blussen. Maarten vertelt: "Het was een beetje een vonkerige, blauwe vlam. Ja, het was wel enigszins zorgwekkend natuurlijk, want het laaide in een keer op. We zagen al een beetje dat het ging om een soort van kortsluiting. Dus het leek ons niet veilig om dat te gaan blussen met een brandblussertje." Boven de fietsenwinkel bevinden zich meerdere woningen voor senioren. Dus terwijl Dave en Lennart achter blijven om 112 te bellen en contact te zoeken met Auke sprinten Maarten en nog een vrouwelijke gast naar boven. Maarten: "Ik begon op alle deurbellen te drukken. Ik kreeg iemand aan de lijn en vroeg haar om al haar buren te waarschuwen. Laura is naar de derde etage gerend en ik naar de vijfde. We hebben gewoon keihard op alle deuren gebonsd en overal aangebeld. We vroegen iedereen om hun jas aan te trekken en klaar te gaan staan. Gelukkig zijn de meeste bewoners nog wel aardig ter been. Eén mevrouw moest ik aansluiten op een soort van zuurstofinstallatie op haar rollator, dat vond ik wel vrij heftig."

Inmiddels arriveert de politie en met hen spreekt Maarten af dat alle bewoners terecht kunnen bij café Flannagan's aan de overkant. Daar worden ze opgevangen door medewerkers en de gasten en krijgen ze koffie en thee. Nadat de brandweer de brand geblust heeft en de rook onder controle heeft gekregen mogen de senioren weer terug naar hun woningen.

"Natuurlijk waren sommige bewoners wel in paniek, maar ik vond het ook weer wel een hele mooie ontmoeting. Je ziet deze mensen wel langskomen normaal, maar je hebt nou echt een gezicht bij alle buurtjes. Dat vond ik wel leuk om te zien."


Tijdelijk filiaal

De brand in de fietsenwinkel is veroorzaakt door de accu van een elektrische fiets. Er vielen gelukkig geen gewonden maar de schade is aanzienlijk. Het pand wordt eerst verbouwd. Tot die tijd kunnen klanten van Auke Tweewielers terecht in een tijdelijk filiaal aan de Grotestraat 99.

Meer berichten
Shopbox