Dat alles voor één dag in het teken van Frankrijk stond, was die ochtend buiten al direct goed zichtbaar. Voor het Juniorgebouw stond een 8.5 meter hoge Eiffeltoren te zwiepen.
Dat alles voor één dag in het teken van Frankrijk stond, was die ochtend buiten al direct goed zichtbaar. Voor het Juniorgebouw stond een 8.5 meter hoge Eiffeltoren te zwiepen.

Spectaculaire dag van de Franse Taal op Marnix College

Op donderdag 9 november werd de vierde landelijke dag van de Franse Taal georganiseerd. Deze dag heeft tot doel de keuze voor het vak Frans te bevorderen. Honderden scholen in het hele land stonden die dag in het teken van de Franse taal en cultuur.

Ede - Het Marnix was één van die scholen. De sectie Frans besloot er samen met alle brugklassers een leuke en gezellige dag van te maken en bedacht een project dat zelfs landelijk bekroond werd.
Dat alles voor één dag in het teken van Frankrijk stond, was die ochtend buiten al direct goed zichtbaar. Voor het Juniorgebouw stond een 8.5 meter hoge Eiffeltoren te zwiepen. Bij binnenkomst kregen alle brugklassers een cadeau van sponsor Veenman: een shirt met de tekst Bleu blanc rouge: Marnix College ça bouge. Kort gezegd : op het Marnix gebeurt het. Leerlingen kwamen verkleed als Fransman of Française, schminkten vlaggetjes op hun gezicht of lakten hun nagels in de Franse driekleur.
Hilariteit alom toen één van de docenten Frans, Emre Kesoglu, de leerlingen welkom heette in een knalgeel Orangina-pak. Joy Hendriksen en Olivia van Veldhuizen uit B1d vonden dat hun coole mentor mooi bij het thema paste.
Na de opening van afdelingsleider Wouter Vink en het gezamenlijk zingen van het Franse volkslied, de Marseillaise, werd er een groepsfoto rond de Eiffeltoren gemaakt. Daarna ging iedere klas aan de slag met acht verschillende Franse thema's: film, mode, eten/drinken, muziek, feestdagen, gewoontes, regio's en de hoofdstad Parijs. De jury van de landelijke vakvereniging Levende Talen vond met name het laatste thema origineel uitgewerkt. De leerlingen kregen daarbij de opdracht om te voet en per metro een eigen 'route touristique' door Parijs uit te stippelen. Ties Hoekstra (T1u): ''Je hebt de vrijheid om het thema zelf in te vullen, dat maakt het erg leuk.'' Eloy Alonso (T1u): ''Wij zoeken op waarom de Eiffeltoren gebouwd is, maken er een poster van en presenteren dat straks voor de klas.'' ''Lesuitval, leuke activiteiten, eten en drinken, doe mij maar iedere dag zo'n dag van de Franse taal'', voegt Rik Aalbers (B1a) eraan toe.
Le français c'est sympa, pratique partout et pour tous. Niet iedereen weet dat Frankrijk voor het bedrijfsleven nog altijd één van de grootste exportmarkten voor Nederlandse bedrijven is. Ook wereldwijd kan een goede beheersing van het Frans goed van pas komen. Naar verwachting zal het Frans door de opkomende groeimarkt in Afrika rond 2050 één van de meest gesproken talen ter wereld zijn.
Met dit stukje bewustwording is op 9 november op het Marnix in ieder geval een eerste begin gemaakt.

Meer berichten