De nieuwe mountainbike route bestaat uit drie lussen en heeft een gezamenlijke lengte van tachtig kilometer. De route wordt aangelegd in opdracht van de gemeente, maar zowel bij de aanleg als het onderhoud is hulp van vrijwilligers nodig.
De nieuwe mountainbike route bestaat uit drie lussen en heeft een gezamenlijke lengte van tachtig kilometer. De route wordt aangelegd in opdracht van de gemeente, maar zowel bij de aanleg als het onderhoud is hulp van vrijwilligers nodig. (Foto: Ester Wormgoor)

MTB-route van 80 kilometer in de maak

Mountainbikers kunnen straks mountainbiken op een gloednieuwe MTB-route in de gemeente Ede. Een route met drie lussen, één bij Ede, één bij Lunteren en één bij Otterlo. De echte fanatiekeling kan er voor kiezen om ze aangesloten te rijden, want de lussen worden onderling met elkaar verbonden. De totale lengte: ongeveer tachtig kilometer.

Ede - De mountainbike route in Ede is toe aan een flinke opfrisbeurt. Dat vinden niet alleen de mountainbikers, maar ook de gemeente Ede. De huidige route is niet meer van deze tijd en bevat veel verharde wegen. Bovendien loopt de MTB-route over wandel- en ruiterpaden wat irritaties geeft bij alle doelgroepen. Daarom heeft de gemeente Ede de hulp ingeroepen van Patrick Jansen om nieuwe MTB-routes te ontwerpen.

"Patrick bouwt duurzame mountainbike routes in nauwe samenwerking met grondeigenaren, gemeente en mountainbikers", vertelt Eric Kuijt, coördinator van MTB Zuid Veluwe. "We zijn op een haar na rond met alle grondeigenaren waar de nieuwe route overheen gaat lopen. Men is druk bezig met de natuurtoets. De route wordt in opdracht van de gemeente aangelegd door Patrick Jansen. Voor de aanleg en het onderhoud zijn veel vrijwilligers nodig. Daar speelt de community MTB Zuid Veluwe een rol in."

De route bestaat dus uit drie lussen die een gezamenlijke lengte van tachtig kilometer bedragen. Worden er hoogteverschillen aangebracht? "We maken gebruik van natuurlijke hoogteverschillen. Er worden geen kuilen of bruggetjes gemaakt. Er komen wel veel singletracks in de route. Dat maakt het parcours uitdagend.

Het idee is om de route te ontsluiten naar de routes van de Utrechtse Heuvelrug en richting Renkum. Dat maakt van Ede een uitstekende uitvalsbasis. Voor de MTB route in Ede is geen vignet of vergunning nodig. Naar verwachting wordt in november of december gestart met de aanleg van de route. De route wordt in delen opgeleverd en is ongeveer over anderhalf jaar klaar."

Meer berichten
Shopbox