Dierenarts Felix Kuiper (rechts) gaat met pensioen. Zijn praktijk wordt overgenomen door Jolanda Kruizinga. Dierenkliniek Kuiper heet voortaan Dierenkliniek Kruizinga.
Dierenarts Felix Kuiper (rechts) gaat met pensioen. Zijn praktijk wordt overgenomen door Jolanda Kruizinga. Dierenkliniek Kuiper heet voortaan Dierenkliniek Kruizinga. (Foto: Ester Wormgoor)

Genoeg herinneringen voor dierenarts

Dierenarts Felix Kuiper gaat met pensioen. Hoewel de dierengeneeskunde hem nog steeds uitermate boeit, dwingt de stress van het runnen van een praktijk hem na veertig jaar te stoppen. Dierenarts Felix Kuiper haalt herinneringen op.

Door Ester Wormgoor

Ede - Een boer in overall die op zaterdagmorgen met zijn aangereden hond onder zijn arm de praktijk binnen kwam lopen, een kitten met een dubbele kop en een aapje uit het circus. De patiënten die dierenarts Felix Kuiper door de jaren heen in zijn praktijk zag, zal hij niet snel vergeten.

Zaterdag 4 november neemt hij na veertig jaar afscheid. "De stress is niet goed voor mijn gezondheid." Zijn patiënten hoeven zich geen zorgen te maken. Dierenarts Nicole Bakker en assistentes Anja en Marinda blijven en de praktijk wordt overgenomen door dierenarts Jolanda Kruizinga.

"Ik begon mijn praktijk in 1977 op loopafstand van deze praktijk aan de Verlengde Maanderweg. Ik was net afgestudeerd. Er waren nog weinig dierenartspraktijken en de praktijk liep gelijk goed. Bijzondere herinneringen zijn er genoeg. In het begin werd ik in het weekend opgepiept. Dan stond ik op zaterdagmiddag op de tennisbaan en brandden de lampjes van mijn semafoon ineens en moest ik terug naar de praktijk voor een kat die gebeten was door een hond."


Aapje

Dierenarts Kuiper had voornamelijk kleine huisdieren in zijn praktijk, maar soms kwam er ineens wel een heel bijzondere patiënt. Een aapje uit het circus dat door een andere aap in zijn arm gebeten was, bijvoorbeeld. "Dan kijk je wel even vreemd op, maar ik heb hem in narcose gelegd en gehecht." En er waren meer bijzondere patiënten. "Zoals een kat met een dubbele kop. De bevalling vlotte maar niet en we hadden geen idee waarom totdat er een kitten met een dubbele kop voor bleek te zitten."

Tijden zijn veranderd. De crisis zorgde ervoor dat mensen andere keuzes maakten. "We merkten dat mensen wachtten met een behandeling, soms zelfs tot het te laat was. De weekenden zijn nu weer aanzienlijk drukker. Waar vroeger soms dagen moest worden gewacht op een fax met de uitslag van een bloedonderzoek, wordt zo'n bloedonderzoek nu door onszelf uitgevoerd. Digitale röntgen, uitgebreidere mogelijkheden voor echo's, een chirurg op de praktijk die laparoscopische sterilisaties doet, er is veel veranderd." Jolanda Kruizinga neemt de praktijk over. "De praktijk wordt gemoderniseerd en daarom is de hoofdvestiging gesloten tot maandag 30 oktober.'' Het afscheid van Felix, de kennismaking met Jolanda en tevens heropening van de kliniek is op zaterdag 4 november van 15.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten