Logo edesepost.nl


Een overzichtskaartje van de vilegroutes. De oranje lijn is uitgaand verkeer, de blauwe lijn is aankomend verkeer. Ede ligt in het zwarte kader. (foto: Rijksoverheid/bewerking De Edese Post)
Een overzichtskaartje van de vilegroutes. De oranje lijn is uitgaand verkeer, de blauwe lijn is aankomend verkeer. Ede ligt in het zwarte kader. (foto: Rijksoverheid/bewerking De Edese Post) (Foto: Danny van Zeggelaar)

Heibel om vliegroutes duurt nog wel voort

Alles rond Lelystad Airport lijkt in kannen en kruiken te zijn, maar tegenstanders van de vliegroutes boven de Veluwe, proberen alles nog te vertragen. "Het gaat van kwaad tot erger."

Door Danny van Zeggelaar

EDE - De plannen zijn bekend: vanaf april 2019 gaat Lelystad Airport open. De luchthaven vangt de vakantievluchten op die niet meer op Schiphol passen of gewenst zijn. Voor Ede is de opening van Lelystad geen goed nieuws: de vertrek- en aankomstroutes naar het zuiden lopen allemaal over Ede. En dat betekent: tientallen vluchten per dag op zo'n 2,5 kilometer hoogte boven het grondgebied van Ede. Grofweg komen de vliegtuigen over sportpark De Hoekelumse Eng.
Actiegroepen laten het er echter niet bij zitten. "Vanuit Den Haag lijkt het erop dat we niet zoveel hoeven te verwachten. En dat is een ernstige zaak", zegt Julie van Rooij van de actiegroep 'Nee tegen laagvliegroute over Ede'. "Als die laagvliegroute hier komt, gaat het van kwaad tot erger. Dat zien we bij Schiphol ook: daar worden grenzen steeds verlegd."


Juridische strijd

De Edese actiegroep krijgt steeds meer aandacht en is aangesloten bij 'Red de Veluwe', een samenwerkingsverband tussen veel actiegroeperingen. In eerste instantie gaat de aandacht uit naar de internetconsultatie over de vliegroutes, die is begonnen. Van Rooij: "Het plan is om zelf met voorstellen te komen voor die consultatie", zegt ze. "Juridische stappen overwegen we als Edese actiegroep niet, maar vanuit Red de Veluwe wordt samengewerkt met de actiegroep Hoog Overijssel. Die is wel bezig met een juridische procedure."
Van Rooij hoopt dat het uiteindelijk niet zover hoeft te komen. "We hopen dat de Tweede Kamer alsnog gaat inzien dat het zo niet door de beugel kan. We vrezen voor de gigantische geluidsoverlast."
De actiegroep is te vinden op Facebook: 'Nee tegen laagvliegroute over Ede' en Twitter: @HoogoverEde.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox