Logo edesepost.nl


Historische Buurtspraak Buurt Ede en Veldhuizen

De Buurtspraak 2017 op donderdag 21 september staat in het teken van het feit dat de functie van Buurtrichter sinds 1667 wordt vervult binnen de Edese Gemeenschap. De eerste benoeming vond in 1667 plaats en werd Jacob van Ommeren in deze functie gekozen. Daarnaast zal het bestuur voor het eerst ook een eigen website lanceren waarop het wel en wee van de Buurt door de eeuwen heen een plaats zal krijgen.

EDE - Jaarlijks komen op de derde donderdag van september de geërfden van de Buurt Ede en Veldhuizen bijeen tijdens de vergadering, de ”Buijrspraeck”. Dit jaar is dat op donderdag 21 september a.s. om 10.00 uur in de Edesche concertzaal (Noorderkerk) aan de Amsterdamseweg. De oproep tot de Buurtspraak wordt ’s-morgens om 09.45 uur op traditionele wijze aangekondigd door het luiden van de klokken van de Grote Kerk. Naast de geërfden van de Buurt Ede en Veldhuizen zijn ook belangstellenden welkom om kennis te maken met dit historisch orgaan.


Buurtrichter

Op 12 april 1667 werd besloten om aan de twee dan dienstdoende Buurtmeesters een Buurtrichter toe te voegen. Deze hooggeplaatste persoon zou voortaan de Buurtspraak gaan voorzitten. Dit jaar is het dus 350 jaar geleden dat hiertoe werd besloten. Tijdens de komende Buurtspraak zal door de huidige Buurtrichter, Geen Broere, stilgestaan worden bij dit besluit.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox