Logo edesepost.nl


Voorzitter Henriette van het Heideconcours Weijman met haar paard Sagreb S.
Voorzitter Henriette van het Heideconcours Weijman met haar paard Sagreb S.

Allerlaatste Heideconcours: 'Geen vrijwilligers te vinden'

De 32e editie van het traditionele Heideconcours heeft afgelopen Heideweek op de Ginkelse heide plaatsgevonden. Dit paardenconcours is inmiddels een begrip in de wijde omgeving. Het was echter wel het allerlaatste Heideconcours. De oorzaak is divers, aldus voorzitter Henriëtte Weijman.

Door Jacqueline Postma

Ede - Met pijn in haar hart vertelt voorzitter Weijman over het heideconcours en waarom. Henriëtte Weijman: "We kunnen gewoon geen vrijwilligers meer krijgen om het hele concours draaiende te houden." Het bestuur overweegt al jaren om te stoppen, nu is de knoop doorgehakt. "We vinden het enorm jammer, maar kijken terug op 32 mooie concours jaren." Zelf is Henriëtte Weijman al vanaf het begin betrokken bij het Heideconcours.

Het 32e heideconcours is ook afgelopen jaar door een klein groepje vrijwilligers tot stand gekomen en draaiende gehouden. Henriëtte: "Het gaat nog goed met de kleine harde kern, maar er is geen opvolging voor degene die ermee ophouden." De oorzaak hiervan is divers volgens de voorzitter.

De hele maatschappij is individueler geworden, zo ook de paardensport. Vroeger kregen de kinderen vaak les bij een (pony)vereniging. Tegenwoordig hebben veel kinderen individueel les. "Het verenigingsleven rond de paardensport is hiermee veelal weggevallen. In die oude verenigingen was vaak veel saamhorigheid en bereidheid iets te doen." Er is al een aantal jaren terugloop bij de meeste verenigingen. "Tegenwoordig willen mensen wel wedstrijden rijden, maar niet helpen. Dat houdt natuurlijk een keertje op."

Nieuw beleid KNHS

Het wedstrijdbeleid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is veranderd. Tot een aantal jaar terug mocht er maar één wedstrijd per dag in een regio zijn en tegenwoordig is dit vrijgegeven en organiseert iedereen wedstrijden, ook grote stallen. Het resultaat is dat tegenwoordig, wedstrijden tegen elkaar op concurreren. "De grote stallen hebben een eigen terrein en meer faciliteiten met vaak een luxe zandbodem. Veel moderne ruiters zijn heel kritisch en geven daar de voorkeur aan. Het gezellige heideconcours op grasbodem is heel anders, maar werd altijd gewaardeerd.''

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox