Logo edesepost.nl


De nieuwe burgemeester van Ede, René Verhulst. (foto: Danny van Zeggelaar)
De nieuwe burgemeester van Ede, René Verhulst. (foto: Danny van Zeggelaar) (Foto: Danny van Zeggelaar)

René Verhulst wil toegankelijk zijn

Ede heeft officieel een nieuwe burgemeester. Het is René Verhulst, die tot voor kort nog de eerste burger was in Goes. "Ede is een groeibriljant."

Door Danny van Zeggelaar

EDE - Twee dagen voor de officiële beëdiging is Verhulst al in het gemeentehuis. Voor gesprekken, onder meer met deze krant. Op de gang in het bestuurscentrum van het gemeentehuis komt Verhulst de kinderen van wethouder én partijgenoot Willemien Vreugdenhil (CDA) tegen. Hij schudt ze de hand. Het is komisch om te zien. En misschien kenmerkt het de nieuwe burgemeester van Ede ook wel: open en toegankelijk.

Dat is wie Verhulst is. Een dag eerder is hij verhuisd, vanuit Goes naar Ede. "Ik ben net naar de Gamma geweest. Daar had ik nog wel de navigatie voor nodig", biecht hij lachend op. Lunteren en Otterlo heeft hij ook al bezocht. "Heerlijk, dat niemand je kent en je lekker kunt lunchen in Lunteren."

Het zal niet lang duren voor veel mensen in Ede Verhulst wel kennen, want hij mag meteen aan de slag. Dat wil hij zo snel mogelijk doen in openheid. "We hebben openbaar bestuur. En de publieke zaak. De woorden zeggen het al: openbaar en publiek. Als het niet nodig is, moet je iets niet geheim doen. Tuurlijk, er zijn uitzonderingen te bedenken. Maar in die zeven jaar dat ik in Goes zat, is het aantal geheime vergaderingen op een hand te tellen denk ik."

De nieuwe burgemeester wil benaderbaar zijn. Ook voor de Edenaren. "Ik heb liever dat er mensen zijn die zeggen: je doet het goed, maar kan het daar niet wat meer en hier wat minder. Dan dat ze zeggen: Wat doe jij nou eigenlijk? Ik hou er ook wel van als mensen mij een beetje voeden. Daar leer ik van. Ik word liever in positieve zin gecorrigeerd dan dat mensen een lofzang over mij doen."

Te impulsief

Verhulst zegt Ede te zien als "een groeibriljant met veel potentie", waarin hij ook de samenwerking tussen de regionale gemeentes via de 'FoodValley' roemt. Nodig ook, vindt hij. Hij maakt de vergelijking met zijn studietijd. "Ik was niet zo'n groepsmens vroeger. Tijdens mijn studie, 35 jaar geleden, moesten we met zijn vijven papers maken. Zware juridische casuïstiek. Toen dachten we: ieder pakt er een in die vijf weken. Maar we deden het toch samen en uiteindelijk lag daar een veel beter product. Ik sta echt te kijken van de samenwerking hier. Die hadden we in Zeeland ook wel, maar de een wilde 'de zilte teelt' en de ander windenergie. Een ander weer uienteelt. Ik vind het hier sterk dat voedsel als leidend motief wordt gebruikt."

Twitteren, zoals Cees van der Knaap nog wel deed, gaat Verhulst waarschijnlijk niet doen. "Ik ben te impulsief", zegt hij. "Die man in Amerika (hij refereert naar Donald Trump, red.) staat 's ochtends op en slingert allemaal impulsieve tweets de wereld in, die hij vervolgens weer moet rechtzetten. En ik vrees dat ik ook in staat ben om impulsief te twitteren, met name bij onrecht." Hij gaat, net als in Zeeland, een blog schrijven.

Extreme verandering komt voorlopig niet in Ede. Verhulst: "Er zitten hier wethouders en een gemeenteraad die goede dingen doen. En je moet niet denken dat de nieuwe burgemeester zomaar even het verschil maakt. Maar ik ga wel kijken hoe het gaat, en waar ik al aan kan bijdragen."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox