Logo edesepost.nl


Bijan Vazifehshenas toont vol trots zijn internationaal geldige diploma voor het behalen van de 6e dan.
Bijan Vazifehshenas toont vol trots zijn internationaal geldige diploma voor het behalen van de 6e dan.

Bennekomer behaalt 6e dan bij Judo

De 57-jarige, in Bennekom wonende, Bijan Vazifehshenas is sinds kort de trotse drager van de rood-wit geblokte judoband. Het feit dat maar weinig mensen in Nederland deze band mogen dragen, maakt het nog bijzonderder.

Door Jacqueline Postma

Deze rood met witte band, is de 6e dan. Deze kleur band komt na de bekende zwarte band. In Nederland hebben slechts 60 mensen deze onderscheiding. Het behalen van deze band wordt binnen de judosport als een enorme eer gezien. Om deze band te behalen is jarenlange intensieve training nodig. De inmiddels 57-jarige Bijan beoefent sinds zijn 18e deze sport intensief.

"Het leuke aan Judo is dat je een tegenstander kunt uitschakelen zonder deze echt pijn te doen." Vanaf het moment dat Bijan kennis maakte met judo was hij verknocht aan deze sport. "Ik heb ook andere vechtsporten gedaan, maar judo past gewoon het beste bij mij. Toevallig kwam er een judoleraar naar mijn dorp. Mijn vrienden hebben me toen meegenomen om te kijken en mee te doen met de training. Ik ben ze hier nog steeds dankbaar voor." In Iran waar Bijan vandaan komt was judo in die tijd een onbekende sport en alleen voor militairen. Een oud militair heeft Bijan en zijn vrienden vanaf dat moment intensief les gegeven. "Ik train elke week minstens drie keer en vaak ook meerdere uren achter elkaar. Vroeger zeker drie uur achter elkaar. Op mijn 22, in 1982 behaalde ik de bruine band. In 1984 de zwarte band."

6e dan

Er worden veel eisen gesteld voordat de begeerde 6e dan wordt verstrekt, zo is Bijan in 1982, 1983 en in 1984 nationaal judokampioen geweest in Iran. Het behalen van de 6e dan is een serieuze aangelegenheid. De Internationale Judo federatie controleert alles op onjuistheden. De hele judogeschiedenis wordt nagekeken. Ook is er bij de uitreiking van de 6e dan altijd een Japanse vertegenwoordiger aanwezig. In 2013 heeft Bijan al de 6e dan behaald in zijn land van herkomst Iran: "Het is niet makkelijk om de internationale erkenning te krijgen voor de 6e dan. Ik heb er vier jaar op moeten wachten." Nu mag Bijan wereldwijd lesgeven.

Levensstijl

Bijan blijft doorgaan met zijn judotrainingen. "Judo is voor mij meer een levensstijl. Het is een belangrijk deel van mijn wekelijkse bezigheden. Mijn hele gezin doet trouwens aan judo. Zo heeft mijn vrouw Danica ook de zwarte band." Bijan geeft een aantal uur per week judotraining bij sportscholen in Veenendaal, Bennekom en Ede, aan verschillende leeftijdsgroepen.

reageer als eerste
Meer berichten