Logo edesepost.nl


CDA-voorman Van der Schans op het bewuste overwoekerde bankje bij het Kernhuis, nabij winkelcentrum Parkweide.
CDA-voorman Van der Schans op het bewuste overwoekerde bankje bij het Kernhuis, nabij winkelcentrum Parkweide.

Tijd voor de grote schoonmaak?

Overwoekerde bankjes, straten die inmiddels groen zien van het onkruid, hondenpoep, afval. Op sommige plekken in Ede is het een flinke rommel. CDA-voorman Jan Pieter van der Schans valt het ook op. En dus wil hij graag weten of het onderhoud in Ede wel echt goed wordt uitgevoerd.

Door Danny van Zeggelaar

Met een vuilniszak in zijn hand ging Van der Schans een paar weken geleden naar de hei. In vijf minuten was de zak vol, van al het afval wat hij daar aantrof. En zo is het niet alleen daar. "Dat is ook in bepaalde wijken zo, in Kernhem, op de Enka, in delen van Ede-Oost en Veldhuizen", somt Van der Schans op. "Je schrikt je naar. Op sommige plekken is het trottoir bijna groen van het onkruid. Dan denk ik wel: willen we dat met elkaar?"
Volgens Van der Schans zijn er voorbeelden genoeg. "Bij het kernhuis in Veldhuizen staat een bankje dat helemaal overwoekerd is met onkruid. Daar kun je dus niet op zitten. In Kernhem en Veldhuizen zie je ook gras in de goten of onkruid op de weg. Slordig."
Een paar weken geleden vroeg Van der Schans al aan verantwoordelijk wethouder Meijer hoe het nou zit met het beheer van die zogenaamde openbare ruimte, de ruimte die van "ons allemaal" is. Van der Schans: "Ik kreeg toen terug dat het beleid wat door de gemeente is gemaakt goed wordt uitgevoerd, en dat er soms boetes worden uitgedeeld aan bedrijven die het uitvoeren. Maar we moeten wat mij betreft niet naar een boete toewerken, maar er gewoon voor zorgen dat het werk goed gebeurt."
Om dan meteen extra geld uit te trekken vindt Van der Schans wat overbodig. Dat moet wat hem betreft alleen gebeuren als blijkt dat het onderhoudsniveau met het huidige budget niet voldoende kan zijn. "Maar daar ben ik niet van overtuigd. Daarom wil ik weten of het beleid goed is en er voldoende toezicht is op het onderhoud. Als het antwoord daarop ja is, dan moeten we misschien de portemonnee gaan trekken."

Ecologische bermen

In Ede zijn veel zogenaamde ecologische bermen langs de wegen, in feite hele kleine stukjes natuur langs de weg. "Die ecologische bermen vind ik prachtig", vindt Van der Schans. "Maar dat hoeft niet te betekenen dat die berm ook over de weg moet hangen."
Overigens vindt de fractievoorzitter van het CDA ook dat inwoners van Ede zelf een verantwoordelijkheid hebben. "Je kunt ook zelf het onkruid uit het stoepje halen. Maar op het Enka-terrein gaat het dan weer mis. Daar vinden mensen het zo lelijk dat ze stukjes van hun eigen plantsoen gaan maaien. Er zijn stukken wel schoon en stukken niet schoon. Maar je kunt mensen niet vragen de Klinkenbergerweg schoon te maken. Daar is de gemeente voor."

 

Reageer als eerste
Meer berichten