Logo edesepost.nl


Mirjam Hommes met haar baanbrekende boek: De slanke waarheid. foto: Marlou Arends/ Mirages communicatie
Mirjam Hommes met haar baanbrekende boek: De slanke waarheid. foto: Marlou Arends/ Mirages communicatie

Afvallen is een kwestie van lifestyle

Mirjam Hommes weet uit eigen ervaring hoe haar gewicht onbewust kan fluctueren. "Het is niet een kwestie van zwaar diëten, dan val je af en kom je net zo hard weer aan, plus nog een beetje. Het is opvallend hoe je onbewust steeds weer in je kleine gewoontes blijft hangen."

Door Jacqueline Postma

Mirjam Hommes: "Tijdens mijn studie in Wageningen, kwam ik kilo's aan, ik ben daarna tijdens mijn werk iets van dat gewicht weer kwijt geraakt. Zo is mijn leven opgebouwd uit verschillende fases van aankomen en afvallen. Ik ben negen jaar geleden, door mijn levensstijl te wijzigen, een fors aantal kilo's kwijtgeraakt. "Die komen er wel weer aan, dacht ik, maar dit gebeurde niet." Dit verwonderde Mirjam enorm en naar aanleiding van haar eigen verbazing is ze over haar gewoontes en eetgedrag in het verleden en heden gaan nadenken.

Gewoontes

"Mijn conclusie was eigenlijk heel simpel: het leven dat ik leidde en het gedrag met de bijbehorende gewoontes waren in mijn geval de reden dat ik meer of minder zwaar was." Op dit moment hebben veel mensen last van obesitas. Als er een wondermiddel bestaat waardoor mensen allemaal kunnen afvallen, dan was dat allang algemene kennis geweest en veelvuldig toegepast." Bij afvallen is bewust eten het belangrijkste. Bewegen is altijd goed en ook belangrijk, maar bij het afvallen werkt het ondersteunend."

Volgens Mirjam is er niet één manier om af te vallen. "Het gaat erom dat iedereen zijn eigen manier vindt en dat betekent gewoontes aanpassen en een nieuwe gezondere lifestyle ontwikkelen." Mirjam zegt zelf ook verbaasd te zijn over deze ontdekking. "Ik geloofde ook in de algemene boodschap dat sporten in de sportschool de juiste manier is om fit en slank te blijven."

Informatie en bewustzijn

Volgens Mirjam speelt de constante blootstelling aan de berichtgeving over eten ook een rol. "Het maakt niet uit waar. Op het station, in een tijdschrift en op televisie, je ziet constant 'lekkermakertjes' over eten. Vooral de minder gezonde varianten, zoals suikerhoudende frisdranken en te zoete of zoute tussendoortjes worden veelvuldig onder de aandacht gebracht." Veel mensen zijn zich hier niet bewust van en laten zich erg door deze boodschappen beïnvloeden. "Het gaat mij er om dat mensen bewuster worden van deze informatie en hun eigen gewoontes." Interesse in meer? Het boek van Mirjam Hommes ligt in de boekwinkel.

www.slankewaarheid.nl

Reageer als eerste
Meer berichten