Logo edesepost.nl


Bewoners van de Klinkenberg: Tiny Westhoff en Gijsje Holland met één van de bouwvakkers op het bouwterrein van de nieuwe Klinkenberg.
Bewoners van de Klinkenberg: Tiny Westhoff en Gijsje Holland met één van de bouwvakkers op het bouwterrein van de nieuwe Klinkenberg.

Nieuwe Klinkenberg bereikt toppunt

De bouw van verzorgingshuis de Klinkenberg aan de Amsterdamseweg in Ede neemt al serieuze vormen aan. Het hoogste punt is in inmiddels bereikt en dat werd afgelopen vrijdag 14 juli gevierd met een aantal bewoners en bouwvakkers.

Door Jacqueline Postma

EDE - Een aantal rolstoelen en dames op leeftijd wordt begeleid over het bouwterrein. Het regent en er liggen veel plassen, maar allemaal willen ze erbij zijn: het officieel bereiken van het hoogste punt. Aansluitend krijgt iedereen friet en iets erbij. De 85-jarige Tiny Westhof: "Het is geweldig om erbij te mogen zijn." De toekomstige bewoners kunnen zelfs in één van de gebouwen kijken, om een beter beeld te krijgen van hun toekomstige huis waar waarschijnlijk eind maart 2018 de eerste bewoners al een nieuw thuis vinden.

Tiny Westhoff: "Het is ook lekker dichtbij het centrum, daar kan ik dan zelfs naartoe wandelen." De 78-jarige Gijsje Holland vindt het er allemaal zo groot uitzien: "Ik moet straks heel veel nieuw meubilair kopen om deze grote ruimtes te kunnen vullen, dat is leuk." Samen met een verzorgster praat ze verder of het een driezitsbank moet worden, of toch een losse stoel. De 81-jarige Henk Nico Korf zit in een rolstoel: "Straks is alles nieuw en denk ik dat ik nog verder kan rijden met mijn rolstoel. Ik vind het leuk om te gaan verhuizen." De nieuwe locatie heeft 120 appartementen voor bewoners en 13 logeerkamers waar mensen die tijdelijke zorg nodig hebben kunnen verblijven.

Zelfstandig net als thuis

José van Vliet, bestuurder van Vilente: "De nieuwe appartementen zijn ruim genoeg om ook logees in het eigen appartement te kunnen onderbrengen. Net als thuis." Patricia Vermeulen, locatiemanager van verzorgingshuis De Klinkenberg: "Als alles af is hebben we een veilige beweegtuin voor de bewoners en hun naasten, waar ook kinderen uit de buurt kunnen komen spelen. Zo worden we ook meer één met de wijk." Tevens komt er per afdeling een gezamenlijke huiskamer waar mensen zoveel mogelijk zelf regelen. Vermeulen: "Mensen hebben hierdoor gelegenheid om elkaar te ontmoeten en echt samen te leven. Net zoals thuis." Zo gaan bewoners elke dag samen bepalen wat er gezamenlijk gegeten wordt.

Veiligheid

Van Vliet: "De omwonenden zijn blij met ons. Op verzoek van een mevrouw uit de buurt komt er een AED te hangen, die in geval van nood ook door omwonenden gebruikt kan worden." Vermeulen: "Het terrein zelf wordt ook veiliger, zodat mensen met dementie meer vrijuit op het terrein kunnen bewegen."

Reageer als eerste
Meer berichten