Logo edesepost.nl


Deze herdenkingstenen komen op adressen waar Joden zijn weggevoerd en later omgebracht.
Deze herdenkingstenen komen op adressen waar Joden zijn weggevoerd en later omgebracht.

Plaatsing eerste 'Stolperstein' Bennekom

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig legt op vrijdag 11 augustus 21 Stolpersteine in Bennekom. Deze herdenkingstenen komen op adressen waar in de Tweede Wereldoorlog Joden zijn weggevoerd en later omgebracht. De eerste steen wordt in de stoep op de Alexanderweg geplaatst onder toeziend oog van burgemeester Cees van der Knaap.

BENNEKOM - Het boek Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1945 van Kees Heitink en Ad Nooij dat in 2012 uitkwam, was voor de Historische Vereniging Oud-Bennekom de aanleiding om struikelstenen in het dorp te plaatsen. In 2015 begon de projectgroep bestaande uit Bert Lever, Doriet Willemen, Chris den Ouden en Peter van der Molen met alle voorbereidingen.
Het boek van Ad Nooij en Kees Heitink gaat over de Joden die tijdens de oorlog in Bennekom verbleven. Hiervan heeft een deel de oorlog niet overleefd. Ze werden opgepakt of meldden zich in goed vertrouwen en werden naar Kamp Westerbork gebracht. Van daaruit gingen ze naar Auschwitz of Sobibor waar ze werden vermoord. Voor hen plaatst Oud-Bennekom nu herinneringsstenen met een messing plaatje in de stoep. Hierin staan de basisgegevens van mensen die de nazi-terreur niet overleefden.
Eind september wordt een boek gepresenteerd met daarin de levensverhalen van alle 24 mensen die een Stolperstein krijgen.

Reageer als eerste
Meer berichten