Logo edesepost.nl


De officielle overdracht van twee kazernegebouwen van gemeente Ede naar Woonstede.vlnr: Wethouder Weijland, kazerne manager Bonekamp, directeur Woonstede Teer, project manager van Leeuwen en architect Brinks.
De officielle overdracht van twee kazernegebouwen van gemeente Ede naar Woonstede.vlnr: Wethouder Weijland, kazerne manager Bonekamp, directeur Woonstede Teer, project manager van Leeuwen en architect Brinks.

Veertig huurwoningen op kazerneterrein

Twee gebouwen op de voormalige Simon Stevinkazerne krijgen in 2018/2019 een nieuwe eervolle bestemming. De twee gebouwen die de laatste paar jaar door het leger als trainingsgebouwen en daarna als Paintball locatie zijn gebruikt krijgen een enorme opknapbeurt.

Door Jacqueline Postma

EDE - Twee gebouwen worden omgebouwd tot 40 appartementen, bestemd voor de huurder met de kleine beurs. Gemeente Ede en Woonstede zijn het eens geworden en sinds afgelopen donderdag 6 juli zijn twee karakteristieke gebouwen eigendom van Woonstede. Eind dit jaar beginnen de werkzaamheden aan de bijna identieke gebouwen. Het eerste gebouw zal een jaar later, eind 2018, worden opgeleverd en de tweede in 2019. De gebouwen liggen aan de rand van het kazerneterrein dicht tegen de N224. Marc Bonekamp, projectmanager van het kazerneterrein: "Als het kazerneterrein volledig is opgeknapt zijn de twee gebouwen met sociale huurwoningen de eyecatchers."

Hans Peter van Leeuwen, projectmanager bij Woonstede: "Ik ben blij dat we ook op het kazerneterrein sociale huurwoningen aan kunnen bieden." De woningen worden voor de lage inkomens met een huurprijs van maximaal 592 euro per maand aangeboden. Er zijn verschillende formaten woningen variërend van 60 tot 80 vierkante meter. De woningen op de begane grond hebben een tuintje en bovenwoningen een balkon. Wethouder Johan Weijland: "Ik ben vooral blij dat op dit prachtige stukje van Ede dichtbij het bos, op het kazerneterrein mooie appartementen komen."

Authentiek en aanpassingen

Architect Lillian Brinks, heeft het ontwerp gemaakt en laat de gebouwen zoveel mogelijk in originele staat: "In overleg met de gemeente en met Woonstede hebben we een ontwerp waarbij de geschiedenis van het gebouw nog zichtbaar is. Zo blijft het ruime gangenstelsel binnen in tact, net als de authentieke trap en de stalen constructie van de ramen. Deze zijn erg belangrijk voor de sfeer." De drie-kamer appartementen worden volledig aangepast aan de moderne eisen."

Tussen de gebouwen in staan een aantal authentieke bomen. Deze worden verwijderd. Er zullen wel nieuwe bomen voor in de plaats komen. Hans Peter: "De huidige bomen belemmeren het herstellen van de gebouwen, ze staan op plekken waar balkonnetjes komen en ze houden bovendien veel daglicht weg uit de woningen." De Gierzwaluw is momenteel een vaste bewoner van de twee gebouwen, er worden nestkastjes aan de gebouwen bevestigd zodat deze vogels zich ook thuis zullen blijven voelen na het opknappen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox