Logo edesepost.nl


Wethouder Weijland (helemaal links), samen met ontwerpers en initiatiefnemers.
Wethouder Weijland (helemaal links), samen met ontwerpers en initiatiefnemers. (Danny van Zeggelaar)

Nieuwe Edese markt krijgt 'overtuinen'

EDE - Het winnende ontwerp van de wedstrijd voor het nieuwe Marktplein is bekend: Hosper uit Haarlem heeft met hun ontwerp van de 'overtuinen' gewonnen. Ruim 1700 stemmen werden op Hosper uitgebracht. 

De overtuinen brengen niet alleen het groene karakter weer terug naar de markt, maar er de markt krijgt ook speelplaatsen, water en veel meer zitplek. 

Al een paar maanden kan er gestemd worden op ontwerpen voor het nieuwe Marktplein. De gemeente Ede wilde dit keer niet vanuit het gemeentehuis beslissen, maar de Edenaren laten kiezen voor de nieuwe markt.

"Vandaag is de dag!", roept wethouder Johan Weijland (D66) door een megafoon op de markt, tijdens de bekendmaking van het winnende ontwerp. Twee ontwerpen zijn er nog over. Een is de overtuin, de andere is het ontwerp van de schaapskooi op de markt.

Water en terrassen

Een handjevol belangstellenden is op de presentatie afgekomen, onder wie wat ondernemers. Een contrast als je het vergelijkt met het aantal stemmen, want er werd ruim 3000 keer gestemd voor het nieuwe marktplein. Met wat getrek aan een touw door Weijland en de ontwerpers wordt de nieuwe aanblik van de markt zichtbaar, ontworpen door het Haarlemse bureau Hosper. "Ede kiest voor groen, voor water, voor spelen, voor terrassen", jubelt hij. "Het wordt straks een van de mooiste pleinen van Ede." Het ontwerp wordt helemaal uitgevoerd zoals het is ingediend. Met water, met terrassen, met veel meer groen.

Levendig

Een heel contrast als je het vergelijkt met de markt nu, die volgens de wethouder doordeweeks "een stenen plaat" is. "Ik ben heel blij met de uitkomst, al maakte het mij niet zoveel uit welk ontwerp zou winnen", zegt Weijland na afloop. "Ze hadden allemaal een heel hoge kwaliteit."

Landschapsarchitect Hilke Floris van de winnaar, Hosper, zegt blij te zijn dat hun ontwerp heeft gewonnen. "We zijn geïnspireerd door de overtuinen. Dat zijn eigenlijk tuinen met een groen hart eromheen waar je heel fijn kunt verblijven en mensen kunt ontmoeten. Dat wilden we van dit plein graag maken, een plein waar mensen elkaar kunnen tegenkomen, waar altijd iets te doen of te zien is met waterspuitertjes. Een levendige, gezellige plek." De wethouder laat niet doorschemeren op welk project hij heeft gestemd. "Maar ik heb wel zelf gestemd", lacht hij.

Leuk plein

Floris noemt de markt "een leuk plein" om te ontwerpen. Volgens haar biedt het heel veel kansen. "Je zit vlak bij de winkelstraat, het is nu nog een hele grote lege ruimte en we hadden de kans om daar groen aan toe te voegen. Dan kun je van een klein plein een prettigere plek van maken." Daarbij was het ontwerpen niet zo lastig, maar moest er nog wel een plek gevonden worden voor de markt. "Die is groot en belangrijk", aldus Floris. "Maar dat gaat in dit ontwerp wel lukken."

Volgend jaar moeten Edenaren gebruik kunnen maken van het nieuwe marktplein. Daarvoor wordt eerst een uitvoeringsplan gemaakt, zoals dat heet in ambtelijke taal. "Pas na de kerst beginnen we met alle werkzaamheden. In die periode kunnen we aan de slag." Voor de markt wordt in die periode een oplossing bedacht. "Maar in januari en februari zijn er beduidend minder marktkramen. Dat doen we helemaal in overleg met de marktvereniging."

Overmacht

De winst van Hosper lag al een beetje in lijn der verwachting. Bij eerdere stemrondes won het groene ontwerp van het Haarlemse bureau met overmacht.

Danny van Zeggelaar
Regioverslaggever sinds 2010.
Reageer als eerste
Meer berichten