Handen omhoog in het Kulturhus in Wekerom. De meeste mensen overwegen een glasvezelabonnement.
Handen omhoog in het Kulturhus in Wekerom. De meeste mensen overwegen een glasvezelabonnement.

Buitengebied ziet glasvezel zitten

Het buitengebied van de gemeente Ede is behoorlijk enthousiast over de mogelijke komst van glasvezel. Op informatiebijeenkomsten kwamen honderden bewoners af, bijvoorbeeld in het Kulturhus in Wekerom. Maar de komst van het snelle internet is nog lang niet zeker: de helft van de inwoners moet namelijk meedoen.

WEKEROM - De gymzaal van 't Kulturhus in Wekerom zit net voor aanvang van een informatieavond over de komst van glasvezel al propvol. Ergens achterin is nog wel een plekje, maar ja, daar is het uitzicht op het podium weer minder goed. Het deert de bezoekers van de informatieavond niet zoveel. Het zijn inwoners uit de hele regio, die allemaal hetzelfde probleem hebben: langzaam internet.

KPN

Wie nu buiten de buiten de grenzen van de bebouwde kom woont, moet maar net geluk hebben met zijn internetverbinding. In de meeste gevallen ligt er geen Ziggo of goede KPN-lijn. Online tv-kijken of een avondje Netflixen? Vergeet het in het buitengebied maar. Investeringsmaatschappij CIF wil, met hulp van geld van onder meer pensioenfondsen, het buitengebied in de hele Gelderse Vallei "verglazen". Bijna 6000 woningen komen ervoor in aanmerking, waaronder alle huizen in het Edese buitengebied.

Dat snelle internet komt er trouwens niet zomaar. 50 procent van de inwoners moet 'ja' zeggen tegen glasvezel en een abonnement nemen bij één van de providers, anders gaat 't niet door. Daar zit KPN overigens niet bij, het bedrijf dat veel inwoners nu nog wel 'bedient'. "Zij hebben een andere strategie, die niet meer op glasvezel gericht is", zegt directeur Piet Grootenboer. Een enkeling mort er wat om, de meeste mensen begrijpen het wel. "Als we bij een ander bedrijf sneller internet krijgen, dan gaan we daarheen", zegt iemand.

Bats

Dat het buitengebied wordt aangesloten, levert trouwens nieuwe hindernissen op. De kabel wordt 40 centimeter diep gelegd. "Daar zit ik zo met de bats op", zegt een man. De zaal lacht. En beseft tegelijkertijd ook: we krijgen wellicht sneller internet dan veel mensen in de rest van 't land.

Meer berichten