Logo edesepost.nl


De 22-jarige Elias van der Pol heeft als hobby het verzamelen van oorlogsvoorwerpen.
De 22-jarige Elias van der Pol heeft als hobby het verzamelen van oorlogsvoorwerpen. (Foto: Jacqueline Postma)

Inbraak in Elias' mini-museum

Bij de 22-jarige Elias van der Pol is vrijdag ingebroken. ''Niets vermoedend ben ik zoals gewoonlijk naar mijn werk gegaan, toen ik 's middags thuis kwam stond mijn raam open en was mijn laptop en een paar kostbare documenten weg."

Door Jacqueline Postma

EDE - Elias van der Pol (22) heeft een hobby, namelijk spullen verzamelen van de Tweede Wereld oorlog en met name over de kampen die tijdens deze oorlog hebben bestaan: ''Elk object heeft een verhaal, een verhaal over een mens in erbarmelijke omstandigheden. Die verhalen fascineren mij." Elias is nog in shock van de inbraak: ''Ik had nooit verwacht dat er bij mij ingebroken zou worden."
De kamer van Elias aan de rand van het centrum is net een mini-museum. In vitrinekasten hangen oude legerjassen, etensbakken en kleinere objecten zoals nummerplaatjes en lepels. Elias: ''Het gaat mij om het verhaal achter deze voorwerpen, ik ben echt boos en verdrietig dat iemand zomaar aan mijn spullen heeft gezeten en dingen heeft meegenomen." Uitgebreid verteld Elias over een lepel uit een jappenkamp en de mens die deze lepel heeft gebruikt. De geboren en getogen Edenaar heeft rond zijn 12e jaar een interesse in militaire objecten en de geschiedenis ervan ontwikkeld. ''Als kind woonde ik vlakbij de hei en met mijn broertje ben ik regelmatig over de hei gaan lopen en vanaf een afstand stiekem kijken naar de militaire oefeningen. We vonden regelmatig militaire dingen zoals kogels en namen deze dan mee." Op 13-jarig leeftijd is Elias al in een militaire museum gaan werken. Elke week op de fiets naar Schaarsbergen voor zijn vrijwilligerswerk. ''Het werken in het museum heeft mijn interesse verder ontwikkeld."
Elias wilde zelf tastbare kampspullen hebben en de verhalen achter deze objecten te weten komen. Via marktplaats heeft Elias uiteindelijk zijn eerste militaire oorlogsobject gekocht. ''Dit was van een schilder in Renkum, hij heeft me veel uitgelegd over het object, een etensbak dat ik kocht en we zijn nog steeds bevriend met elkaar. Zelfs zo dat we samen naar Ravensbrück geweest, het vrouwen concentratiekamp in Duitsland. Een bezoek aan zo'n kamp valt altijd zwaar, ondanks mijn kennis over de geschiedenis. Het voelt als een steen in mijn maag." Elias vindt de gebeurtenissen in de kampen verschrikkelijk, maar toch duikt hij graag de geschiedenis in, met als uitgangspunt een voorwerp uit die tijd. ''Ik heb een portrettekening van een man die in een kamp heeft gezeten. Via internet ben ik gaan zoeken naar informatie over deze man. Nu dat ik meer informatie heb wordt de tekening nog dierbaarder voor me."
In het dagelijks leven werkt de 22-jarige Elias in een fabriek voor kunststoffen. ''Maar mijn grote droom is toch wel om uiteindelijk een eigen oorlogsmuseum te kunnen openen." Regelmatig leent Elias bepaalde stukken van zijn verzameling uit aan musea. ''Ik vind het ook leuk om andere mensen mijn stukjes van de vaderlandse geschiedenis te laten zien. Alhoewel een document vaak minder leuk is om naar te kijken dan een jasje bijvoorbeeld."

Meer info: achterprikkeldraad.blogspot.nl


Geschiedkundige waarde

Elias: ,,Volgens de politie was het een junk die snel geld zocht om voor zijn shot te scoren. Het ergste is dat hij de waarde van zijn diefstal niet eens inziet en de documenten met onschatbare geschiedkundige waarde gewoon weggegooid." De laptop die is ontvreemd kan weer vervangen worden, dat is niet het ergste volgens Elias maar de schoenendoos met documenten is onvervangbaar.

Onbewaakt ogenblik

Om 6:45 is Elias van huis vertrokken en om 8:45 hebben huisgenoten het raam van zijn kamer open zien staan. Elias woont in een studentenhuis. Een wandelaar heeft een licht getinte man voor zijn huis zien vallen en gehaast weg zien fietsen. ''tussen mijn vertrek en het open raam heeft de inbraak plaats gevonden. Ik schrok enorm toen ik terug kwam van mijn werk."
 

Reageer als eerste
Meer berichten